Kedilerde deri döküntüleri ve alerji problemleri
-
Bilirsiniz, kedilerin asil bir duruşları vardır. Bir balerin edasıyla yürürler. Eğer bu asil duruş, yalama, kaşınma gibi sebeplerle devamlı bozuluyorsa muhtemelen bir deri probleminiz var demektir.
Maalesef kediler, deri enfeksiyonları, parazitler, alerjiler ve insanlarda da görülen birçok başka deri hastalıklarına karşı son derece duyarlıdır. Çok dikkat edilmesi ve zamanında önlem alınması gerekir.
Kedi Aknesi
Evet, kedilerde de ergenliğe geçişte sivilce olur. Genellikle çene civarında görülür. Stres, başka bir hastalık için kullanılan ilaçların yan etkileri, kötü tırmıklama, yemek veya su kabının kenarlarının tahrişi, yağ kanallarının tıkanması bu sivilcelere sebep olur. Veterinerinizin vereceği özel bir şampuanla tedavi edilir. Eğer bakteriyel enfeksiyon oluşmuşsa mutlaka antibiyotik tedavisi gereklidir.
Mantar Enfeksiyonu
Kulaklar evcil hayvanlarda en çok etkilenen bölgelerdir. Görünüşte siyah veya sarı noktalar halinde görülebilir. Kulak kapakları kırmızılaşır. Kalıcı tüy dökülmesi görülür. Mutlaka mantar teşhisini veterinerinizin koyması gerekir. Anti-mantar ilaçlarıyla tedavi edilir.
Saçkıran
Başka bir cins mantar hastalığıdır. 1 yaş altı kedilerde görülür. Kafa üstü, kulaklar ve ön ayaklarda ortaya çıkar. Deride parça parça kelleşme vardır. Bulaşıcıdır, evinizde bulunan diğer hayvanlara, hatta size geçebilir. Tedavi uzun bir süreçtir. Merhem ve özel şampuanlarla tedavi edilir.
Sporotrichosis
Nadir görülen bir mantar virüsünün neden olduğu hastalıktır. Deride döküntüyle beraber akıntı da görülür. Çok hızlı yayılır ve insana da geçer. Bağışıklık sistemini çökerterek ölümlere neden olabilir. Acilen tedavi gerektirir.
Alerjik Döküntüler
Yanlış tırmıklama, çeşitli yiyecekler, çevresel faktörler, polen, pire ısırması kedinizin özellikle patilerinde, kuyruğunda, kulak çevresinde ve bel bölgesinde döküntülere neden olur. Tüy dökülmesi görülebilir, belirtileri yiyecek alerjisine benzer. Çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır ancak en iyisi irritasyona neden olan faktörleri ortadan kaldırmaktır.
Tüy Kaybı
Kediler mevsimsel olarak tüy dökerler. Bunun ne kadar olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Normalden fazla bir tüy kaybı varsa mutlaka veterinerinize göstermeniz gerekir. Anormal tüy kaybı, pek çok başka hastalığın habercisidir.
Pire Isırığı
Pireler kedinizin kanıyla beslenirler. Pirenin ısırırken bıraktığı salya, deride alerjik döküntüye neden olur. Kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma görülür. Sık, sık pire taraması yapılarak dış parazit ilaçlaması yapılmalıdır. Pire varsa kedinizin yatağı ile birlikte sizin evinizin de ilaçlanması gerekir.
Kulak Miteları
Kulağın yağlı olan iç kısmına yerleşmiş ince parazitlerdir. Ciddi deri problemlerine ve işitme kaybına yol açarlar. Kedinizin kafasını aşırı sallaması, ağır koku ve kulak içine yayılmış siyah bölge belirtileridir.
Bit
Bitler kuru ciltten beslenen parazitlerdir. Genç, bakımsız sokak kedilerinde daha çok görülür. Kediniz sokağa çıkıyorsa ona da bulaşır. Çoğalırsa tüy kaybına yol açarlar.
Yağlı Kuyruk
Uzun tüylü, kısırlaştırılmış erkek kedilerde sıklıkla görülür. Kuyruğun ucunda yağlı kabuklar oluşur ve tüyler birbirine yapışır.
Eosinophilic Granulom
Eğer kedinizin ağzında, dilinde ve dudaklarında, pati, yüz ve bacaklarında ülser benzeri lezyonlar varsa bunlar eosinophilic granulomun çeşitli türevleridir. Lezyonlar bakteriyel enfeksiyonlar sonucu oluşur. Altta yatan nedeninin bulunup tedavi edilmesi gerekir.
Tümörler
Her yumru kanser değildir. Ancak veterinerinizin biyopsi yaparak araştırması gerekir. Eğer küçükse ve kanserli değilse alınabilirler.
Kuru, Kepekli Cilt
Aynı insanlardaki gibi kedinizde de kepek oluşabilir. Zararsızdır ancak görünüşüne zarar verir.
Etiketler
kedi hastalıkları sağlık